I tada jest ćeš kruh života

Iz evanđelja po Ivanu; Iv 6, 60-69

U ono vrijeme: Mnogi od Isusovih učenika rekoše:

»Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?« A Isus, znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: »Zar vas to sablažnjava? A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio? Duh je onaj koji oživljuje, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje sam vam govorio duh su i život su. A ipak, ima ih među vama koji ne vjeruju.« Jer znao je Isus od početka koji su oni što ne vjeruju i tko je onaj koji će ga izdati. I doda: »Zato sam vam i rekao da nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca.«

Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime. Reče stoga Isus dvanaestorici: »Da možda i vi ne kanite otići?« Odgovori mu Šimun Petar: »Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji.«

9WCWKCI28U

Promišljanje

Petar kaže: Ti si Svetac Božji. Priznaje Isusu da on ima riječi života. I da zbog toga neće otići od njega. Otići kamo? Znamo, da je u Isusovo vrijeme Izraelski narod bio pritisnut sa više strana, kako od okupatora (Rimljana) tako i od lokalnih vlastodržaca, kako civilne tako i religijske vlasti. I oni traže nekoga da ih spasi, da im pokaže smjer, da ih vrati u sigurnost i mir.

Mnogi su to vidjeli u Isusu. To određenu vlast, moć, snagu, silu. Pogotovo kad su vidjeli da ozdravlja bolesne, slijepima vraća vid, a vrhunac je bio kad je nahranio gladne umnoživši kruh.

A On, što on čini? Donosi im govor o kruhu kojeg trebaju blagovati, o kruhu s neba, koji je on i da im da život vječni. Oni to ne žele. Vide stvarnost koja se mijenja, vide moć no ne žele raditi onako kako Isus radi. Ne žele tu vjeru koju imaju predati Isusu. Ići za njim, makar i ne razumiju sve. Hoditi u tami, u prividnoj nesigurnosti, u nečemu što nam se čini kao da i uopće nije hodanje već neko stajanje. To je put vjere. To je hod za Isusom.

Ovdje smo stavljeni pred izbor. Hoćemo li uistinu ići za Isusom, makar se u potpunosti ne slažemo s njegovim putem, jer su naši planovi drugačiji, ili ćemo otići od njega. Tu dolazi do košenja s onim što mi sami jesmo, s onim što smo planirali ili željeli. Učenici su htjeli da im Isus bude vladar, da ih vodi a on ih poučava kako je križ put i kako patnja oblikuje čovjeka za vječnost. Ne patnja radi patnje, već patnja ljubavi.  I zato je to tvrda besjeda. Jer ljubav u jednu ruku boli. Boli jer uključuje odustajanje od onoga što ja želim da bi onaj koga ljubim imao sve. To je predanje. To je ono što Isus misli kad kaže da nema veće ljubavi tko svoj život položi za svoje prijatelje, i ubrzo dodaje da su mu prijatelji oni koji vrše njegove zapovjedi.

Želimo li doći do vječnog života, tada moramo slijedit Isusa. Slijediti ono što nas je kod njega privuklo, njegova predanost Očevoj volji, njegova ljubav prema ljudima, prema svakom stvorenju, a ponajviše ustrajnost u nošenju križa i samo prihvaćanje tog križa.

Križ time postaje mjesto gdje rastu ruže. Ruže koje upućuju na raj, na ono što nas čeka. Ne na ovom svijetu, već kod Njega, u Kraljevstvu Božjem.

Stoga, otići od Isusa bilo bi odustajanje od vječnog života, jer on ima riječi života vječnoga.

To je govor o ljubavi koja se daje u tolikoj mjeri da sama sebe ništi, da sama nestaje. To je ono za čime ne samo da trebamo težiti već trebamo živjeti.
I to kroz svaki dan, u susretanju s ljudima, u pristupu hrani, u pristupu suncu, kiši, snijegu,  u dodiru vjetra, kad nam kiša miluje po glavi. Sve to stavljati u kontekst križa. Jer, znamo da život nisu samo trenuci radosti već ćešće trenuci tuge i boli. I tu treba vidjeti i osjetit ljubav. Upravo zato to je tvrd govor. Nije lako uočljiv ni prihvatljiv.

Tu je potrebna vježba, ustrajnost i predanje Isusu. Ne odustajenja i bijeg od njega, već snažnije prianjanje uz njega.

I tada, On će dati da plodove ugledaš u svom životu, plodove njegove pristunosti. I tada jest ćeš kruh života i tko zna, možda čak uhvatiti djeličak vječnosti u vremenu.

Br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 22. kolovoza 2015., in Nekategorizirano. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: