Krštenjem te On šalje

Iz Evanđelja po Marku; Mk 6, 7-13

U ono vrijeme:

Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina.

I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.«

Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.

45D6B9914A

Promišljanje

Što li je u ovom odlomku bitno? Koji dio? Koja stvar?

Bitna je poruka. Ono što apostoli navještaju. Što propovjedaju.

Propovijedaju?

Da, propovjedaju. Propovjed je navještaj. Oblik u kojem riječ postaje stvarnost. Zadobiva oblik, smisao, usmjerena je. Otkriva se i pokreće svijet.

Kako? Zar nije sve to nekako nemoguće, apstraktno?

Pogledaj živote učenika. Što su oni činili, što im je Isus dao. Dao im je vlast nad nečistim dusima. Oni su propovijedali obraćenje, izgonili zloduhe, nemoćnike mazali uljem te su ozdravljali.

Što ti to govori? Vidiš li gdje se nalazi propovijed?

Propovijed jest život sam. Svjedočenje. Svjedočenje životom. Činjenje onoga što govoriš. Kada riječ postaje stvarnost, postaje opipljiva. Opipljiva u osmjehu, u izgonu zloduha, u liječenju.

Nijedan apostol nije imalo lagodan život. Uvijek su ih proganjali. To je sudbina onoga tko naviješta. I ti si taj. Da, upravo ti! Nemoj misliti da je Isus ovo rekao samo za dvanaestoricu. Ta po krštenju i ti si pozvan na isto. Krštenjem te On šalje. Kamo, pitaš sada, bi mene slao Isus?

Tamo gdje si potreban. A gdje je to? Upravo u sredini u kojoj jesi. Ljudima koje susrećeš a koji ti se čine dalekim od Njega. Budi blizu Isusu, upoznaj ga i tada ćeš sam od sebe propovijedati. Propovijedati ćeš životom. A to, to je savršena propovijed. To je navještaj u cijelosti. To je nasljedovanje!!

Nemoj mislit da je nama teže nego apostolima. Ista je stvar. Ta na koncu, poziv koji Isus upućuje je osoban i usmjeren svakom ponaosob. Budi svjestan sebe i pozvanosti, radosno uzmi svoju stvorenost i dar života te kreni iscijeliti svijet!

Ta zato smo stvoreni. Da budemo sol zemlje i svjetlost svijeta. I tako mijenjamo svijet kroz promjenu samih sebe u susretu s Njime!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 11. srpnja 2015., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: