Taj Uskrs, tog Uskrslog moramo tražiti

Iz Evanđelje po Marku;  Mk 16,1-8

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisa da odu pomazati Isusa. I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob. I razgovarahu među sobom: “Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?” Pogledaju, a ono kamen otkotrljan. Bijaše doista veoma velik. I ušavši u grob, ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: “Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje! Evo mjesta kamo ga položiše. Nego idite, recite njegovim učenicima i Petru: Ide pred vama u Galileju! Ondje ćete ga vidjeti, kamo vam reče!” One iziđu i stanu bježati od groba: spopade ih strah i trepet. I nikomu ništa ne rekoše jer se bojahu.

butterfly-branch-macro_60633_990x742

Promišljanje

U susretu s Gospodinom, događa se nešto neobično. Žene dolaze na grob s jednom namjerom, a odlaze s potpuno drugom. Idu iskazati počast Gospodinu tako što će mu pomazati tijelo, kad ono, umjesto Isusa, neki mladić im govori da je taj isti Isus uskrsnuo.  On ih šalje da idu njegovim učenicima i reknu im kamo im je ići.

U tim trenucima, vidimo, kako od jedne tuge i žalosti nastupa određen strah i trepet. Nije to strah koji paralizira, već to je strah koji spašava. Spašava od ove tuge, žalosti, jada. Ta nitko nikad prije nije oživio, tj. ustao od mrtvih.

Znamo, sam Gospodin je uskrsnuo Lazara, svojeg prijatelja, te upravo se u istočnoj liturgiji slavi tjedan dana prije velike subote Lazarova subota, kao svojevrsna najava onoga što će Isus sam učiniti, odnosno kako će se Otac proslaviti po Njemu.

Žene bježe jer još nisu povezale sve događaje. Nisu stvorile vezu između Isusovog života i događaja koji se vežu uz njega, s ovom kulminacijom drame Isusa Krista.

Jer, upravo u ovom događaju, On je postavljen onakakv kakav jest. Ovdje se ostvarilo ono što se dogodilo na Taboru, gdje je bio preobražen.

Upravo u tome leži najveća tajna naše vjere. Da nam je sam Gospodin pokazao put kojim moramo ići i kojim idemo. Kroz radosti, patnje, bolove i krv do slave. Slave Uskrsa. Taj Uskrs, tog Uskrslog moramo tražiti. Kao što su ga žene tražile, i kad vidimo da ga nema u grobu, ići k onima koji ga ljube i tamo ga tražiti.

Ovo je jedna od najljepših slika u Evanđelju. Da tražeći Gospodina, Njega upravo i nađeš, ali ne onako kako ti planiraš, već kako On sam želi. Ovaj odlomak je utkan u svakog od nas, to traženje Gospodina, traženje vječnog života, to postajanje onoga što sami ne možemo postati. Zato nam je potreban On, koji je sve to, radi nas prošao.

Stoga, slijedi savjet anđela, idi i traži ga! Tamo gdje je On rekao da će biti, u bližnjima svojim. U onome što On sam jest.

I zbog toga se raduj, što je život postao otvoren vječnosti.

Neka ti je sretan i blagoslovljen Uskrs!!

br.Mario Ivan Kralj, OCD

Oglasi

Posted on 4. travnja 2015., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: