Gdje je u tvom životu pustinja?

Oryx, Namibia

Iz Evanđelja po Marku; Mk 1, 12-15

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje:

»Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Promišljanje

Unutranja logika odlomka vodi nas kroz ove događaje koji nam izgledaju ponekad fantastično a ponekad bez nekog razumskog uporišta.

Naime, kako to da bi Duh nagnao Isusa u pustinju, pa da ga Sotona kuša, pa  onda susret s zvijerima pa služenje anđela. Tako bi i bilo ako ne uključimo u sve ovo vjeru i pomnije ne pogledamo što i o čemu se ovdje radi. Odlomak prije govori nam o krštenju Isusovu i Otac objavljuje tko je njegov Ljubljeni. Ovaj odlomak vodi nas u jednu dublju istinu o nama samima. Duh je uistinu nagnao Isusa u pustinju da ga Sotona iskuša, i da bio je s zvijerima jer prirodno je obitavalište zvijeri pustinja, a anđeli, oni prate onoga tko je Sin Božji.

To je slika svakoga od nas. Isus je prošao ono što svatko od nas mora proći. Nije li to besmisleno? Zašto živjeti ako znam da će biti teško, da će boljeti, da ću često biti osamljen i lutati ovim svijetom?

Odgovor nam daje sam Isus. Kršten je na Jordanu, i mi smo kršteni. Duh ga je nagnao u pustinju. I nas Duh potiče da kročimo kroz ovaj život. Da živimo. Da budemo ono što jesmo. Da budemo Sinovi i Kćeri Božje. Djeca Očeva.

Isus je boravio četrdeset dana u pustinji. To je bilo vrijeme koje ga je pripremalo, u kojem je upoznao samog sebe, vidio gdje se nalazi izvor njegova života, kamo njegov život struji i što mora činiti. Vidimo koje su posljedice boravka u pustinji.

Nakon pustinje, on propovijeda evanđelje Božje. Da se približilo Kraljevstvo Božje. Obratite se i vjerujete evanđelju.

To jest evanđelje. Vijest o Kraljevstvu Božjem. Vijest da postoji netko tko je svladao Sotonu, tko je pobijedio Zmaja, tko je bacio Staru Zmiju u sumporno jezero. Tko je svladao smrt.

To je Isus. Isus jest Kraljevstvo Božje. Novi poredak. Novo vrijeme.

Zato i govori o ispunjenju vremena. Ispunjenje koje se očituje u ljubavi. U blizini Gospodinovoj svakom čovjeku, zato jer ga ljubi.

I zato je važno obraćenje. Obraćenje je okretanje smjera. Rotacija. Okretanje leđa onome što je loše i usmjeravanje života prema nečem drugačijem, nečem novom. To ne znači nužno mjenjanje kompletnog sebe, već mjenjanje onoga što nas pokreće. Priznanje istine o samom sebi.

A koja je to istina? Promisli. Istraži. Gledaj. Obrati se.

Gdje je u tvom životu pustinja? Gdje je napast? Gdje su zvijeri? A gdje služe anđeli?

Nasljedovanjem Isusa postižemo ono što je On postigao, a to je da dostignemo vječni život.

Stoga, obrati se, pogledaj gdje je Kraljevstvo Božje u tvom životu i idi za njim. Traži Kraljevstvo Božje. Kroči Isusovom stopama!

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 21. veljače 2015., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: