Biti onaj koji donosi svjetlo drugima

Iz Evanđelja po Marku; Mk 1, 40-45

 U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.« Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.

Promišljanje

Stavimo se na mjesto Isusa. Pogledajmo što činimo da ljudi oko nas budu zdravi. Zdravi u smislu da prihvaćaju i prepoznaju Božju volju za njih, u ovom trenutku. U onome što ih muči, nasljedovati Gospodina u potpunosti.

Zar to nije život u vjeri? Nositi kraljevstvo Božje onima oko sebe. Biti onaj koji donosi svjetlo drugima.

Prepoznati u drugome vjeru, nadu i ljubav. Poput ovog gubavca, koji, unatoč zabranama, prilazi Isusu, i dobiva ono što je želio. Ne dobiva to jeftino. Dobiva zato jer je vjerovao. Vjerovao je da je Isus onaj koji ga ozdravlja. I da on to čini. I da on, kao čovjek i kao Božje stvorenje ima pravo biti očišćen. Očišćen zato jer je dao sve što ima za tu vjeru.

Gospodin mu je dao tu bolest ne da ga satre, već da ga dovede do punine istine. Istine da Gospodin ozdravlja i da on, kao čovjek, mora prihvatiti to da sve dolazi od Gospodina.

I da ga ljubi. Ljubi ga toliko da ga čisti. I on postaje nov čovjek. Ne sam, već u zajedništvu s Gospodinom. To je ključ. Biti Božji. Za time treba težiti, i za to se treba boriti.

Imati vjeru u životu. Vjeru da ono što nam se događa vodi k jednom cilju,a to je Gospodin. To zahtjeva vježbu. Vježbu i susrete s Gospodinom u sakramentima, pogotovo u Euharistiji.

I tako postajemo Njegovi. I tada liječimo druge, kada smo u zajedništvu s Gospodinom i kad ga nosimo onima oko nas.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 15. veljače 2015., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: