Gdje je vječno Svjetlo, tama nestaje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evanđelja po Marku; Mk 1, 21-28

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.

A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.

Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.«

I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.

Promišljanje

Zanimljivo je promatrati, kako Isus susreće nečistog duha upravo u sinagogi. Na mjestu gdje bi trebali biti oni koji vjeruju i ispovjedaju vjeru, gdje bi sve trebalo biti onako kako govori zakon.

Nastojat ću nekako uklopiti odlomak u život kroz koji svakodnevno prolazimo. Nečisti duh jest ustvari oznaka za zloduha. Duha, koji kako mu samo ime govori, želi zlo. A zlo? Zlo nije potrebno definirati. Zlo kao i dobro oko sebe širi jedan specifičan miris. Jednu posebnu zonu. Nekako zrači. Zrači onim što nas odvlači od samih sebe i od Gospodina. To je upravo ono čega se najviše bojimo.

Recimo, misli koje nam dolaze a vode nas u najrazličitije sumnje. Sumnje oko sebe, oko posla, oko prijatelja, oko partnera… I najedanput, kao da nas neka bujica preplavi. A ne znamo od kuda ni kako.

Ili, vidimo da nam ide u životu teško, a opet, kao da drugima, koji se ili manje trude, ili se uopće ne trude, sve im polazi od ruke. I tada, lagano možemo utonuti u potištenost, jad, određenu melankoliju.

I kako nam onda biva? Bivamo usamljeni, odbačeni od samih sebe, mrzovoljni i tužni.

A gdje je korijen? I više nam je nego jasno. Ali, bojimo se priznati. Bojimo si reći, da to je djelo zloduha. Da tako mi je jer nisam slijedio Gospodina i nisam želio priznati da grješim.

Bog nas neće odbacit. Nikad. Ta to nam sam Isus ne samo govori, već pokazuje i to čitamo u ovom odlomku. Što čini zloduhu? Istjeruje ga. Šalje ga tamo gdje mu je mjesto. U tamnicu koja je pripravljena đavlu i anđelima njegovim.

Lijek nam je poznat. Sumnju liječimo pouzdanjem u Gospodina. To ne znači da će problemi nestati ili da će nam biti lako. Neće biti, ali ćemo postati svjesni da sve to biva vođeno Njegovom rukom. I da nismo sami. A to je ono što nam treba. Spoznaja da nad nama bdije Isus, jer nas ljubi. Od tud treba crpiti snagu. I tada, možda nam neće biti lako ali ćemo uspjeti izdržati. Izdržati u nevoljama života znači samo jedno. To znači živjeti ono što nam Gospodin daje. A on nam daje priliku da ga ljubimo i da ostvarimo sebe. Kad izdržimo u nevoljama preko njih, korak po korak mi ostvarujemo sebe.

Primjena evanđelja na naš život je u službi stjecanja sve veće spoznaje o Isusu, a preko njega do Gospodina. I da tako budemo, u konačnici, jedno s Njime. A to biva tako kad u našem srcu i razumu zavlada kraljevstvo Božje. Kraljevstvo Božje koje Isus započinje na zemlji pokazivanjem svoje vlasti, izgonom zloduha. Svi vrsta i tipova.

Ne treba nas biti strah. Važno je da budemo iskreni prema Gospodinu i ustrajni u vjeri. Poteškoće su sastavni dio našeg puta kroz ovaj svijet. No, upravo nas one oblikuju da postanemo što bolji. A to je utješno.

I zato, prepoznaj gdje se skriva zlo, kada i kako te zloduh privlači, i razbij tu zlu silu vjerom u Isusa. Zazivaj Isusa, moli ga, pričaj s njim, budi mu blizu. Jer gdje je Isus, tamo zla nema. Gdje je vječno Svjetlo, tama nestaje.

br. Mario Ivan Kralj, OCD

Posted on 31. siječnja 2015., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: