Prilagoditi svoje oči

Evanđelje po Ivanu; Iv 1,35-42 ; Druga nedjelja kroz Godinu

Stargazer, Lake Malawi

Sutradan opet stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: “Evo Jaganjca Božjega!” Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: “Što tražite?” Oni mu rekoše: “Rabbi” – što znači: “Učitelju – gdje stanuješ?” Reče im: “Dođite i vidjet ćete.” Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura. Jedan od one dvojice, koji su čuvši Ivana pošli za Isusom, bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On najprije nađe svoga brata Šimuna te će mu: “Našli smo Mesiju!” – što znači “Krist – Pomazanik”. Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: “Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!” – što znači “Petar – Stijena”.

 

Promišljanje

Koliko se često znam uhvatiti da zaboravim da tražim tebe, Gospodine. Zaboravim da si ti onaj koji je Pomazanik.

I tako, umjesto da si posvješćujem tvoje pitanje da što tražim, ja lutam. Lutam nebrojenim stazama ovoga svijeta. I što onda? Onda više ni ne znam što sam. Ne znam kamo idem. Ne znam zašto idem. I bojim se.

Zašto strah mora biti nešto što je tako blizu a opet tako daleko? Nešto što je slično sreći, koja je tu a kao da nije? Dio života rekli bi ljudi. Vjerojatno imaju pravo. No, nekako me to ne zadovoljava.

Negdje sam pročitao da, što čovjek više, jače, živi to više osjeća život. To bi značilo, da je kako imaš više doživljaja i događaja i stvari tako imaš i osjećaja. Kao da ono što je izvan mene (ljudi, stvari, događaji…) i ono unutar mene (osjećaji, volja, razum) spaja u jednu divnu simfoniju koja se zove život. Život koji živim. I to zato jer me On stvorio. I kad čujem, “Evo Jaganjca Božjega!” moram ići za njim. Ne zato da mi se ostvare želje, nego zato jer je to život. Život je traženje. Iščekivanje. Žudnja za Gospodinom.

Jedan predivan primjer. S Gospodinom je kao s promatranjem noćnog neba. Osamimo se, udaljimo od ljudi, i svjetla. Dolazimo u tamu. I ne vidimo ništa. Tek pokoja zvjezdica na nebu. No, ostanemo li dovoljno dugo s pogledom upravljenim prema nebu, malo po malo će se zvijezde početi pokazivati na nebu.

To ne znači da one prije nisu bile tu, nego naše oči nisu bile naviknute na njih. Nismo bili spremni vidjeti ih.

Tako je i s Gospodinom. On je tu, samo ga ne vidimo. Nismo spremni za to. I tada, kad čujemo evo ga! Evo Jaganjca Božjeg, mi se možemo upustit u tu pustolovinu otkrivanja Njega. A to je tek početak. Osjetit i tek na trenutak Gospodina ne znači da je naša žudnja za njim ostvarena. On nas ljubi. To i pokazuje tako što poziva učenike. On poziva Petra.

Dakle, stajati, tražiti, vidjeti, ostati. To su stanja koja opisuju kako idemo k Gospodinu. To nam najljepše dočarava ovaj tekst.

Dočarava to da, kao ljudi, kao Očeva djeca, želimo biti s Njime. I On nam na to odgovara. Odgovara pozivom. Pozivom na nasljedovanje.

I tu je leži odgovor na moj strah i na moju sreću. I jedno i drugo je s Njime. Odgovor je Ljubav. Ljubav koja poziva da ju slijedim. On je Ljubav i on poziva.

I tu nestaje sve ostalo.

I tu, vidim zvjezdano nebo u punom sastavu. Tu nebesku vojsku koja slavi Gospodina kroz svu vječnost. I tad, i ja postajem jedno s njima. I ja Ga slavim i hvalim.

A na to smo pozvani. To je mjesto gdje On stanuje. U srcu svakog brata i sestra. U svemu što je Njegovo. Svugdje. Na nama leži to da ga otkrijemo. Da slušamo i slijedimo zov svoga srca. Da upiremo pogled, kako prema nebu koje je u tami, tako i prema svojem srcu koje često ne poznajemo. To je poziv. Nastojmo to činiti kroz ovaj tjedan. Te tako nazirati tragove Božje poput zvjezdica u svom srcu, te potom i u srcima ljudi koji nas okružuju i svijeta čiji smo dio.

br. Mario Ivan Kralj

Posted on 17. siječnja 2015., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: