Evo, začet ćeš i roditi sina.

Lk 1, 26-38

U ono vrijeme: Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija.

Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!«

Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«

Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?«

Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!«

Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

Promišljanje:

Zadnju nedjelju pred Božić, liturgija nam predstavlja lik Marije. Pokazuje nam kako ona sudjeluje u planu spasenja ljudskog roda. Pokazuje nam kakav treba biti istinski vjernik.

Ona, unatoč tome što ne razumije sve stvari vezane uz rođenje Isusa i kako će to sve biti i što će se sve dogoditi, odgovara anđelu da neka joj bude po njegovoj riječi.

Zastala je, stala razmišljati i odgovorila.

To nekako i jest stvar s vjerom. Ne možemo nešto sigurno znati, ne možemo posjedovati poput recimo posjedovanja neke knjige. Ali možemo vjerovati. Možemo biti sigurni da plan koji Gospodin ima s nama jest plan koji je najbolji za nas.  Najbolji u smislu da ćemo u konačnici dospjeti u zajedništvo s njime. To ne isključuje tešku borbu na putu k tom zajedništvu ili napor koji je potreban. Nipošto. Ali uključuje sigurnost. Sigurnost da naš život i sve što nas u njemu i sve što se događa ima smisla. Smisao koji dolazi iz Njega. I iz onoga što nam je obećao. A što nam je obećao?

Da će nas spasiti. Da će proglasiti godinu milosti. Da će kraljevati nad nama. Kraljevanje uključuje brigu. Skraćeno, uključuje ljubav. Ljubav koja polazi od brige za drugog. I žrtvovanja za drugog jer ga ljubim. To je ono što nam ja Isus pokazao svojim životom. To je ono što je sv. Josip iskusio u svom saobraćaju s Gospodinom. To je primjer koji nam je Marija pokazala. Da vjerujemo i kada ne razumije u potpunosti. Da vjerujemo i kada nam se sve ruši. Da vjerujemo Gospodinu jer ga ljubimo. Zato jer je on nas prvi uzljubio.

Nastoj tako činiti u ovo vrijeme pred Božić. Promisli o svemu. Pogledaj i pripravi put Gospodinu.

br.Mario Ivan

Posted on 21. prosinca 2014., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: