Među vama stoji koga vi ne poznate.

Na to ću mislit, što će se na Vas odnosit; jer drugo je sve otrov! Svaka bezazlena dobrota, podiže nas do Boga; ako dobrotu pripisujemo Bogu. Dobrota je ponizna, slijedi sv. Ivana Krstitelja, koji je ponizno kazao, što je od Boga dobio, da je glas Isusa, koji je prvi Božji glas u biću, u našem spasu i Evanđelju.
Što se  svećenik bolje moli, sve očevidnije se pokazuje izvanrednost u dušobrižništvu.

o.Gerard

Evanđelje:

Iv 1, 6-8.19-28

Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok da posvjedoči za svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on svjetlo, nego – da posvjedoči za svjetlo. A evo svjedočanstva Ivanova. Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: »Tko si ti?«, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: »Ja nisam Krist.« Upitaše ga nato: »Što dakle? ­Jesi li Ilija?« Odgovori: »Nisam.« »Jesi li prorok?« Odgovori: »Ne.« Tada mu rekoše: »Pa tko si da dadnemo odgovor onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?« On odgovori:

»Ja sam glas koji viče u pustinji: ’Poravnite put Gospodnji!’– kako reče prorok Izaija.«

A neki izaslanici bijahu farizeji. Oni prihvatiše riječ i upitaše ga: »Zašto onda krstiš kad nisi Krist, ni Ilija, ni prorok?« Ivan im odgovori: »Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući.« To se dogodilo u Betaniji, s onu stranu Jordana, gdje je Ivan krstio.

Promišljanje:

03_tercer_domingo_AdGlas koji viče u pustinji. Na prvi mah, izgleda besmisleno. Ta tko bi još vikao u pustinji? Tako gdje nema nikoga i nitko ne čuje. Pustinje se upravo nazivaju i pustinjama jer su puste, bez ikoga. Ivan Krstitelj je doslovno živio u pustinji i ondje prebivao i pozvivao ljude na obraćenje.

No, što to nama danas govori? Možda to, da i mi zađemo u pustinju. Barem ovaj tjedan. Pitaš, pa kako da odem u pustinju? Ne govorim o pustinji kao geografskom mjestu, već pustinji svoga srca. Zar nije upravo to ono na što nas poziva Ivan? Poravnite put Gospodnji! Zar misliš da je to cesta, asfalt koji je potreban poravnavanja? Hm….tada bi sve bilo lako. Nije. Radi se o onome što se nalazi u nama i u našem životu. Dio naše osobnosti koji nam se ne sviđa a ipak se prema njemu ravnamo i živimo. Nikako da ga promjenimo. Kao da sve negiramo i ne prihvaćamo sebe u potpunosti. Često se pronalazimo nezadovljni samima sobom. I često čekamo da oluja prođe da bismo ponovno živjeli istim načinom života. Zar to nešto mjenja?

Treba izaći u oluju. Biti u njoj. Dati da puše. Dati se slomiti. Ući u pustinju upravo to označava. Odvojiti vrijeme za Gospodina. Neka to bude 10 minuta na dan. Ali tada, u tim trenucima uistinu biti prisutan sam sa sobom. Ući u pustinju. Promisliti što to Ivan govori i preporučuje nam. Vidiš, to je teško. Teško je biti sa sobom. Teško je nositi se s onim što jesmo. I baš zato, je potrebno ući u sebe i upoznati se. To je prvi korak k obraćenju. Prvi korak k molitvi. A molitva, molitva je susret s Gospodinom. Za taj susret potrebno se pripravit. Potrebno je prihvatiti sebe u potpunosti. S dobrim i lošim stranama, s vrlinama i manama. I upravit cjelokupnog sebe prema Gospodinu.

To je bit pustinje. Ne biti sam, već biti sam da bih mogao biti s Gospodinom. Ući u sebe, da pripravim stan Gospodinu. Da ga pustim na večeru. Sjeti se da On stoji na vratima i kuca, tko mu otvori, ući će i večerat s njim. Čini tako i vidjet ćeš da pustinja o kojoj Ivan svjedoči nije tako daleka od našeg života. I ne boj se, nisi u tom usamljen, ta Ivan je to prošao, i naš Gospodin također. To je put. Skica duhovnog života. Na tebi je, hoćeš li poći tim putem ili ne. No, ako odlučiš, tada budi spreman trpjeti i žeđ i glad, kako i biva u pustinji. A to znači da će biti teško i da ćešto nećeš osjećati Gospodina. No, nikad, ali baš nikad ne zaboravi da će On doći k tebi na večeru, ako mu otvoriš vrata. Ne boj se, već hrabro ustraj u odluci da ideš prema Njemu!

 

Posted on 14. prosinca 2014., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: