Blaženstva: 1.Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Uvod

Evanđelje po Mateju;Mt 5, 1-12a

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:

»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas!

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!«

Ovdje donosim jedan drugačji pogled na blaženstva. Pogledajmo što nam svaka rečenica blaženstva donosi na kraju. Polazeći od te točke, nastojim približiti stvarnost blaženstava današnjici.

Kraljevstvo nebesko. Utjeha. Baštiniti zemlju. Sitost. Milosrđe. Gledanje Boga. Sinovi Božji. Velika plaća.

 1 Blessed Are They Poor In Spirit For Theirs Is The Kingdom of Heaven- The BeatitudesBlago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! (Mt 5, 3)

Kraljevstvo nebesko. Ta kraljevstvo Božje nije jelo ili piće, nego pravednost, mir i radost u Duhu Svetome. (Rim 14,17) Skloni smo zamišljati da je kraljevstvo nebesko, kraljevstvo u našem ljudskom poimanju kraljevstva, jela i pila. Gdje se opušta i uživa. Jede i pije, udri brigu na veselje, imamo svega i to je to. Tako to ne ide. Istina, bit će i toga, no to nije glavni naglasak i središte kraljevstva. Središte jesu promjenjeni odnosi koji nastupaju između čovjeka i Gospodina. “Evo dolaze dani – riječ je Jahvina – kad ću s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti Novi savez. Ne Savez kakav sam sklopio s ocima njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, Savez što ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov – riječ je Jahvina. Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana – riječ je Jahvina: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj. I neće više učiti drug druga ni brat brata govoreći: `Spoznajte Jahvu!` nego će me svi poznavati, i malo i veliko – riječ je Jahvina – jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati.”(Jer 31, 31 – 34) Taj savez, to je kraljevstvo Božje. Kada ćemo promatrati svijet njegovim očima jer će nam srca biti promjenjena.

br. Mario Ivan

Blažen koji ništa i nikog nema osim Boga, svaki ga vija progoni i sili da Bogu pobjegne (Bogu se utječe). Ta “blaženi su siromasi duhom”. Oružje im: “Mea culpa”, koliko su pred Bogom skrivili. Sa sagnutom glavom i “Mea culpom” se gasi vatra strasti i svakakve opakosti. “Ti” ugasi Isuse vatru strasti i opakosti!
 -o.Gerard

Posted on 15. studenoga 2014., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: