Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe…

“Ko pobožno živi progonstvo podnosi. Mora svaki dan križ svoj nositi. Ipak je ovo sve slatko; jer je to jaram Isusa, o kojem On govori, da je sladak.

Neki njemački knez je priredio veselje. Pred medvjeda je stavio punu posudu vreloga meda. Kad god je medo okusio milo slatko jelo, opržio je jezik. Ipak nije odustao, nego urlajući sav med pojeo.

Takav je medvjed ko zbaci sa sebe jaram slatki Isusa; jer što uživa sve će ga gristi i pržiti prije ili poslije.

Slugama sotone će Isus kazati: “Odlazite prokleti od mene u oganj vječni”. “Ko vjeruje u Sina ima život vječni.” Iv. 3,36.

Sv. Lovro Justiniani je kazao svojoj majci, da samo tu čast želi, da bude veliki sluga Božji. Postao je redovnik, u zimu se nikad nije htio grijati. Pod bolnom operacijom nije dao znaka boli. Izgovarao je samo ime Isusovo i Marijino. Sa veseljem je obavljao najniže poslove. Ništa ga nije moglo natjerati da izrekne nepromišljenu riječ. Kad su ga nepravedno okrivili, šutio je. Nosio je najlošije odijelo. Poslije je kao nadbiskup sa dohotkom uzdržavao siromahe. Prije smrti je kazao, da je najuzvišenije Bogu služiti. Svi su stvorovi prijatelji, ako nam nisu idoli, ako nas ne privlače sebi, nego Bogu –  našoj svrsi.”

 Mt 16, 21-27

U ono vrijeme: Poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.

Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: »Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!« Isus se okrene i reče Petru: »Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«

Tada Isus reče svojim učenicima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga. Tâ što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj? Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim.«

coge-tu-cruz
Oglasi

Posted on 31. kolovoza 2014., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: