Mt 3, 1-12 Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko!

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!«

Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe.

Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima.

Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.«

  • Naša zadaća je pripravljati put Gospodinu, davati drugima Isusa a ne sebe (“Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!”)
  • Biti gorljivi i radikalni u navještanju Evanđelja i duhovnom životu
  • Svojim životom, svojim primjerom svjedočiti Krista
  • Ne prianjati uz zemaljske stvari (“Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med.”)
  • Ne smatrati sebe boljim od drugih. Ako mi je više dano, više će se i tražiti od mene (“I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu.”)
  • Da li donosim dobar rod? Kakav je plod mojih razmatranja, molitava, čitanja duhovnog štiva i odlazaka na svetu misu?
  • Primio sam sakramente, ali to nije dovoljno – trebam svaki dan tražiti Isusovo lice i svaki dan Ga slijediti osluškivajući njegovu volju (“Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe.”)

20060108

Oglasi

Posted on 8. prosinca 2013., in Evanđelje. Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: